логото
Вести
Дома> За нас > Вести

Какви корозивни средства може да издржи магнетната пумпа од не'рѓосувачки челик против корозија?

Време:-2023 01 18-

Магнетната пумпа од нерѓосувачки челик има антикорозивни перформанси. Материјалите од нерѓосувачки челик вклучуваат 304, 316L, итн. Овие два материјали најчесто се користат во магнетните пумпи од нерѓосувачки челик. За испорака на силни корозивни течности, каде е ограничувањето на антикорозивните перформанси на нерѓосувачки челик? Медиум што треба да се транспортира Постојат осум главни типови на корозија на материјалите на металните магнетни пумпи: електрохемиска корозија, униформа корозија, интергрануларна корозија, корозија со дупчиња, корозија на пукнатини, корозија на стрес, корозија на абење и корозија од кавитација.


1. Корозија на јами
Питинг корозија е еден вид локализирана корозија. Поради локалното уништување на металната фолија за пасивација, на одредена локална површина на металната површина брзо се формираат хемисферични јами, што се нарекува корозија на дупчење. Питинг корозија е главно предизвикана од CL ̄. За да се спречи корозија со дупчиња, може да се користи челик што содржи Mo (обично 2.5% Mo), а со зголемување на содржината и температурата на CL ̄, содржината на Mo исто така треба соодветно да се зголеми.


2. Корозија на пукнатините
Корозијата на пукнатините е вид на локална корозија, која се однесува на корозија предизвикана од локалното уништување на металната пасивациска фолија поради намалување на содржината на кислород и (или) намалување на pH вредноста во пукнатината откако пукнатината е исполнета со корозивна течност. Корозијата на пукнатините од нерѓосувачки челик често се јавува во растворот CL ̄. Корозијата на пукнатините и корозијата со дупчење се многу слични во механизмот на нивното формирање. И двете се предизвикани од улогата на CL ̄ и локалното уништување на филмот за пасивација. Со зголемувањето на содржината на CL ̄ и порастот на температурата, се зголемува можноста за корозија на пукнатините. Употребата на метали со висока содржина на Cr и Mo може да ја спречи или намали корозијата на пукнатините.


3. Униформа корозија
Униформната корозија се однесува на униформа хемиска корозија на целата метална површина кога корозивна течност контактира со металната површина. Ова е најчестата и најмалку штетната форма на корозија.
Мерките за спречување на униформа корозија се: усвојување соодветни материјали (вклучувајќи неметални) и земете го предвид доволно корозивен додаток во дизајнот на пумпата.


4. Кавитациона корозија
Корозијата предизвикана од кавитација во магнетната пумпа се нарекува кавитациона корозија. Најпрактичен и наједноставен начин да се спречи кавитационата корозија е да се спречи појавата на кавитација. За пумпи кои често страдаат од кавитација за време на работата, со цел да се избегне кавитациона корозија, може да се користат материјали отпорни на кавитација, како тврда легура, фосфорна бронза, аустенитен нерѓосувачки челик, 12% хром челик итн.


5. Стрес корозија
Стрес корозија се однесува на еден вид локализирана корозија предизвикана од заедничкото дејство на стресот и корозивната средина.
Аустенитниот Cr-Ni челик е повеќе склон кон корозија на стрес во CL~ медиум. Со зголемување на содржината на CL ̄, температурата и стресот, поголема е веројатноста да се појави корозија на стрес. Општо земено, корозија на стрес не се јавува под 70-80°C. Мерката за спречување на корозија на стрес е да се користи аустенитен Cr-Ni челик со висока содржина на Ni (Ni е 25%~30%).


6. Електрохемиска корозија
Електрохемиската корозија се однесува на електрохемискиот процес во кој контактната површина на различни метали формира батерија поради разликата во потенцијалот на електродата помеѓу металите, а со тоа предизвикува корозија на анодниот метал.
Мерки за спречување на електрохемиска корозија: Прво, најдобро е да се користи истиот метален материјал за протокот на каналот на пумпата; второ, користете жртвени аноди за да го заштитите катодниот метал.


7. Интергрануларна корозија
Интергрануларна корозија е еден вид локална корозија, која главно се однесува на таложење на хром карбид помеѓу зрната од нерѓосувачки челик. Интергрануларната корозија е исклучително корозивна за материјалите од нерѓосувачки челик. Материјалот со интергрануларна корозија речиси целосно ја губи својата сила и пластичност.
Мерките за спречување на интергрануларна корозија се: жарење на нерѓосувачки челик или употреба на ултра-нискојаглероден нерѓосувачки челик (C<0.03%).


8. Абење и корозија
Абразивната корозија се однесува на вид на ерозивна корозија на течност со голема брзина на металната површина. Ерозијата на течна ерозија е различна од ерозијата предизвикана од цврстите честички во медиумот.
Различни материјали имаат различни својства против абење и корозија. Редоследот на отпорност на абење и корозија од слаб до добар е: феритен Cr челик


Контактирајте нѐ

沪公网安备 31011202007774号