логото
Вести
Дома> За нас > Вести

Кои се предностите на магнетната пумпа со висока температура? ?

Време:-2022 12 19-

  Високотемпературната магнетна пумпа е еден вид бесконтактен пренос на вртежен момент преку магнетен погон (магнетна спојка), така што статичката заптивка ја заменува динамичната заптивка, така што пумпата е целосно без истекување. Бидејќи осовината на пумпата и внатрешниот магнетен ротор се целосно запечатени од телото на пумпата и изолациониот чаур, проблемот со истекувањето е целосно решен, а безбедносната опасност од запаливи, експлозивни, токсични и штетни медиуми што протекуваат низ заптивката на пумпата во рафинирање и хемиски индустријата е елиминирана.


Состав на пумпата

Магнетната пумпа со висока температура се состои од три дела: пумпа за самовшмукување, магнетен погон и мотор. Клучната компонента, магнетниот погон, се состои од надворешен магнетен ротор, внатрешен магнетен ротор и немагнетна изолација.

1. Постојани магнети:
Постојаните магнети направени од материјали имаат широк опсег на работна температура (-45-400°C), висока присилна сила, добра анизотропија во насока на магнетното поле и нема да дојде до демагнетизација кога истиот пол е блиску еден до друг. Тоа е еден вид на Многу добар извор на магнетно поле.

2. Изолациски ракав:
Кога се користи метален разделник, дистанецот е во синусоидално наизменично магнетно поле, а вртложената струја се индуцира на дел нормално на правецот на линијата на магнетната сила и се претвора во топлина.

3. Контрола на протокот на лубрикантот за ладење
Кога работи магнетната пумпа со висока температура, мора да се користи мала количина на течност за испирање и ладење на прстенестиот јаз помеѓу внатрешниот магнетен ротор и изолациската обвивка и парот на триење на лизгачкото лежиште. Стапката на проток на течноста за ладење е обично 2%-3% од проектираната брзина на проток на пумпата, а површината на јазот на прстенот помеѓу внатрешниот магнетен ротор и изолационата обвивка генерира висока топлина поради вртложни струи. Кога течноста за подмачкување за ладење е недоволна или дупката за испирање не е мазна или блокирана, температурата на медиумот ќе биде повисока од работната температура на постојаниот магнет, така што внатрешниот магнетен ротор постепено ќе го изгуби својот магнетизам и магнетниот погон ќе пропадне. Кога медиумот е вода или течност на база на вода, порастот на температурата во областа на прстенот може да се одржува на 3-5°C; кога медиумот е јаглеводород или масло, порастот на температурата во областа на прстенот може да се одржува на 5-8°C.

4. Обичен лежиште
Материјалите на лизгачките лежишта на магнетната пумпа вклучуваат импрегниран графит, наполнет тефлонски, инженерска керамика итн. Бидејќи инженерската керамика има добра отпорност на топлина, отпорност на корозија и отпорност на триење, лизгачките лежишта на магнетните пумпи се претежно направени од инженерска керамика.
Бидејќи инженерската керамика е многу кршлива и има мал коефициент на експанзија, просторот на лежиштето не смее да биде премал за да се избегнат несреќи при држење на вратилото. направете ги лежиштата според различни медиуми и работни услови.


Контактирајте нѐ

Жешки категории

沪公网安备 31011202007774号