логото
Вести
Дома> За нас > Вести

Основно познавање на хемиски пумпи

Време:-2017 08 18-

Како да се избере најсоодветната пумпа отсекогаш бил нешто што ги интересирало луѓето. Никогаш не ви е лесно да изберете правохемиска пумпабидејќи сите овие фактори се важни: повод, медиуми, материјал итн.

Овде го имаме најдеталниот вовед на различни типови пумпи, за да ви дадеме јасен впечаток за тоа каква хемиска пумпа треба да изберете.

хемиска пумпа
За да изберете пумпа, прво мора да ги разбереме и совладаме принципите на селекција на хемиски пумпи. 

1. Избраниот тип на пумпа и перформанси во согласност со уредотпроток, глава, притисок, температура, проток на кавитација, вшмукување и други параметри на процесот.

2. Мора да ги разјасни барањата на средните карактеристики.

За транспорт на запалива, експлозивна токсична или скапа медиумска пумпа, потребна е сигурна заптивка или употреба на пумпи без истекување, како на пр.магнетна погонска пумпа,пумпа за дијафрагма,штитната пумпа.

3. Пренос на корозивни медиуми пумпа, механичка сигурност, низок шум, вибрации.

4. Економијата треба да ги земе предвид трошоците за опрема, оперативните трошоци, трошоците за одржување и управување со најниски вкупни трошоци.

5. Вообичаени прилики, избор на хемиски пумпи:

(1) центрифугална пумпасо голема брзина, мала големина, мала тежина, висока ефикасност, голем проток, едноставна структура, без пулсирање на инфузијата, стабилни перформанси, лесно ракување и лесно одржување и така натаму.

(2) Постојат мерни барања, изборот на мерната пумпа.

(3) Барањата за глава се многу високи, протокот е мал и не може да се користи соодветна центрифугална моторна пумпа со висок проток со мал проток, опционалната клипна пумпа, како што се барањата за кавитација не се високи, исто така може да користи вителска пумпа.

(4) Раководителот е многу низок, голем проток, изборот на пумпа за аксијален проток и пумпа за мешан проток.

(5) Среден вискозитет (поголем од 650 ~ 1000 mm2 / s), размислете за изборот на роторна пумпа или клипна пумпа (пумпа за запчаници, пумпа за завртки)

(6) Средна содржина на гас од 75%, стапката на проток е мала и вискозноста е помала од 37.4 mm2 / s, изборот на пумпа за вител.

Почетокот на чести илипумпа за наводнувањенепријатност прилики, треба да се користи само-вшмукување перформанси на пумпата, како што сецентрифугална пумпа за самовшмукување,самовшмукувачка вителска пумпа, пневматска (електрична) наменска пумпа.

самовшмукувачка вителска пумпа

Барањето делови за конвекција со користење на материјал отпорен на корозија Изборот на пумпи врз основа на процесот треба да се заснова на барањата за водоснабдување и одводнување, од пет аспекти што треба да се земат предвид. 


1. Протокот е еден од важните податоци за перформансите на пумпата, тој е директно поврзан со производствениот капацитет и преносниот капацитет на целиот уред. Како што се Дизајн Институтот процес дизајн може да се пресмета пумпа нормално, минимум, максимум три вида на сообраќај. Изберете ја пумпата, максималниот проток како основа, земајќи го предвид нормалниот проток, во отсуство на максимален проток, обично е пожелно 1.1 пати повеќе од нормалниот проток како максимален проток.


2. Уред систем е потребен за укинување на пумпата е уште еден важен податоци за перформансите, општа употреба на засилување 5% -10% маргина до глава по изборот.


3. Течни својства, вклучувајќи име на течен медиум, физички својства, хемиски својства и други својства, кои се однесуваат на главата на системот, ефективната пресметка на NPS и соодветниот тип на пумпа, изборот на материјалот на пумпата и употребата на таков тип на заптивка на вратило.


4. Состојбата на распоредот на цевките на системот за инсталација се однесува на висината на снабдувањето со течност, растојанието на течноста што се испраќа, минималното ниво на течност од страната на вшмукување, максималното ниво на течност на страната за испуштање итн., и спецификациите , должини, материјали, И така натаму, со цел да се продолжи пресметката на главата на чешел и проверката на NPSH.


5. Определување на работните услови, како што е течен работен притисок на заситена пареа T, притисок на страната на вшмукување (апсолутен), притисок на садот на страната на испуштање, надморска височина, амбиентална температура работата е празнина или континуирана, без разлика дали положбата на пумпата е фиксна или подвижна. Се важна основа за избор. Материјали како што се AFB пумпа отпорна на корозија од не'рѓосувачки челик, инженерска пластична пумпа за магнетно погон CQF.

За пренос на цврсти честички што го содржат медиумот, употребата на конвективни компоненти бара материјали отпорни на абење, доколку е потребно, заптивка на вратилото со чиста течност за плакнење.

магнетна погонска пумпа


Гасоводен распоред на хемиски пумпи

Во цевководот за распоред на дизајнот, треба да се забележи следново:


А. Разумен избор на дијаметар на цевка, дијаметар на цевка, со иста брзина на проток, брзината на проток е мала, загубата на отпор е мала, но цената е висока, дијаметарот на цевката е мал, ќе доведе до нагло зголемување на загубата на отпорот , главата на пумпата се зголемува Со зголемувањето на моќноста, трошоците и трошоците за работа се зголемија. Така треба да се разгледа од техничка и економска гледна точка.


Б. Издувната цевка и нејзините фитинзи треба да можат да го имаат предвид максималниот притисок.


Распоредот на цевката треба да биде поставен што е можно поправо за да се минимизираат цевководите и за да се минимизира должината на цевката мора да се сврти кога радиусот на свиткување на дијаметарот на лактната цевка треба да биде 3 до 5 пати поголем од аголот што е можно повеќе од 90 Lt; 0 & gt; В.


Г. Страната за празнење на пумпата мора да биде опремена со вентили (топчест или топчест вентил, итн.) и обратен вентил. Вентилот се користи за прилагодување на работната точка на пумпата. Повратниот вентил ја спречува пумпата да се врати наназад кога течноста е повратен проток и ја спречува пумпата да удри во водениот чекан. (Кога течноста повратен проток, ќе има огромен обратен притисок, оштетување на пумпата).


Контактирајте нѐ

Жешки категории

沪公网安备 31011202007774号